BREKOV: Práce na obnove miestneho hradu pokračujú aj v tomto roku

11.05.2011 Humenné

Brekov 11. mája (TASR) - Na príchod letnej turistickej sezóny sa pripravujú úpravou hradov a ich areálov samosprávy a dobrovoľníci aj v regióne Zemplína. Okolie stredovekých stavieb je potrebné vyčistiť od neporiadku či vegetácie, niektoré z nich si však s ohľadom na havarijný stav hradných múrov vyžadujú náročnejšiu rekonštrukciu.
Jedným z nich je aj hrad v obci Brekov v Humenskom okrese. O jeho záchranu sa už niekoľko sezón starajú členovia miestneho občianskeho združenia (OZ). Vlani začali s rekonštrukciou časti zrútenej steny hrubej približne dva metre, ktorá je situovaná v hornej časti stredovekej stavby. \"Na tomto mieste sa nám podarilo domurovať ľavú stranu horného vstupu do hradu, pravú sa chystáme dokončiť v nasledujúcom období,\" uviedol pre TASR riaditeľ Združenia na obnovu Brekovského hradu Stanislav Macinský. Dodal, že v roku 2009 zároveň zrealizovali podmurovanie časti hradných základov.
Podľa Macinského slov realizuje združenie svoju prácu predovšetkým na báze dobrovoľníctva. Týmto spôsobom sa na úprave areálu hradu podieľali počas dvoch uplynulých sezón okrem ľudí z regiónu aj účastníci medzinárodného workcampu. \"Vlani k nám zavítali mladí z Francúzska, Talianska, Belgicka, Ukrajiny a Južnej Kórey,\" priblížil riaditeľ OZ s tým, že dobrovoľníkov z rôznych krajín sveta využijú na rôzne pomocné práce v hradnom areáli aj počas tohto leta. \"Od februára 2011 zároveň zamestnávame na deväť mesiacov aj štyroch ľudí cez úrad práce,\" doplnil Macinský v súvislosti s realizáciou ďalších potrebných činností pre záchranu stredovekej stavby.
V rámci Brekovského hradu prebieha už niekoľko rokov zároveň architektonicko-historický výskum a geodetické zamerania. Obe aktivity financujú z prostriedkov ministerstva kultúry. Združenie podporilo v minulosti pri ich činnosti aj viacero nadácií, a v rámci dvojpercentnej dane aj fyzické osoby a podnikateľské subjekty. Na záchranu hradných múrov je však potrebný ďalší prísun finančných prostriedkov.
\"Na jar nám odpadlo väčšie množstvo kameňa zo vstupnej brány hradu a havarijných miest je viacero,\" poznamenal Macinský. Združenie sa bude preto uchádzať o získanie ďalších grantov od súkromných darcov.
O podporu formou práce pre nezamestnaných požiadalo v roku 2011 aj ministerstvo kultúry, to však v rámci spoločného pilotného projektu s ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny zatiaľ podporí iba obnovu dvoch hradov, a to v Uhrovci a vo Veľkom Šariši.
\"Hrad Uhrovec a hrad Šariš sú pilotným projektom pre rok 2011. Na základe výsledkov bude stanovený postup pre rok 2012. Zatiaľ žiaden zoznam ďalších hradov neexistuje. Prípadný výber objektov bude súvisieť so záujmom obcí alebo občianskych združení a od konkrétnej situácie pri každom hrade,\" informoval TASR Andrej Piško z referátu pre styk s médiami Ministerstva kultúry SR.
 

Vyberte región